Montarea ochiurilor – primul ochi

Sunt folosite diferite tehnici pentru a monta ochiurile pentru tricotat, iar eu am să vă prezint câteva dintre ele. Insă înainte de a ajunge la montare trebuie să știm cum se face primul ochi care reprezintă și primul pas făcut spre realizarea proiectului vostru.

Primul pas: realizarea primul ochi

Metoda 1. Se scoate din ghem un fir de aproximativ 20-30 cm, în funcție de câte ochiuri se doresc montate, după care se formează o buclă prin suprapunerea firului ce nu este legat de ghem peste cel din ghem, apoi pe deasupra buclei se apucă firul ce nu este atașat de ghem și se trage în sus ținând firul să nu iasă.
Metoda 2. Firul de lucru se trece peste degetul mare și cel arătător, de la mâna stângă, apoi ambele capete se țin între celelalte degete formând un triunghi. Cu andreaua așezată deasupra laturii triunghiului, formată între degetul mare și cel arătător, se trage firul spre față și spre stânga pe sub firul de pe degetul mare, apoi spre dreapta pe deasupra firului de pe degetul arătător și se scoate prin buclă.

Montarea ochiurilor

1. Montarea simplă

a. După ce ați făcut primul ochi, îl treceți pe o andrea liberă cu coada firului în spate, iar firul de lucru atașat de ghem se trece în fața lucrului.
b. Ținând firul de lucru în mâna stânga, se înfășoară din față în spate în jurul degetului mare, iar restul firului se ține cu celelalte degete.
c. Introduceți vârful andrelei sub firul de pe degetul mare și se trage, formându-se astfel al doilea ochi.

Se repetă punctele a,b și c până se realizează numărul de ochiuri dorite.

2. Montarea dublă

a. Așezați primul ochi pe andreaua liberă, cu coada firului în fața andrelei și cu firul atașat de ghem în spatele andrelei.
Coada firului se trece peste degetul mare iar firul de lucru peste degetul arătător, ambele capete fiind ținute de celelalte degete; înainte de a începe montarea efectivă presați cu degetul mare de la mâna dreaptă primul ochi de pe andrea pentru a nu sări.

b. Trageți de andreaua din mâna dreaptă spre față, apoi spre stânga și introduceți sub firul de pe degetul mare, apoi pe deasupra firului din dreapta degetului arătător și se trage prin bucla formată.

3. Montarea cu andrele

În mâna stângă se ține andreaua cu primul ochi format, iar în mâna dreaptă andreaua dreaptă. Introduceți andreaua din dreapta prin ochi, de la stânga la dreapta, se înfășoară firul de la dreapta spre stânga pe andreaua dreapta și se trece prin buclă ochiul obținut. Ochiul nou se trece de pe andreaua dreaptă pe cea din stânga și se repetă până sunt obținute ochiurile necesare.

7 gânduri despre &8222;Montarea ochiurilor – primul ochi&8221;

 1. Buna seara, cum stiu cate ochiuri sa montez pe andrele ca sa imi iasa bluza pe corp (nici prea larga nici prea stramta)? Ce masuratori sa fac?
  Multumesc, Adriana.

  1. Adriana, pana acum nu am tricotat nici o bluza insa o varianta ar fi sa-ti iei ca model o bluza care iti vine bine pe corp. O masori cu un metru in partea de jos si iti notezi cati centimetri are, apoi incepi sa montezi pe andrele ochiurile necesare astfel incat sa ajungi la aceeasi lungime cu a bazei bluzei.
   O alta varianata ar fi sa montezi un numar de ochiuri care sa te cuprinda de la jumatatea soldului din dreapta pana la jumatatea celui din stanga. Nu uita ca numarul de ochiuri poate diferi in functie de grosimea firului de tricotat si a marimii andrelelor folosite. Sper ca ti-am fost de ajutor.
   O zi buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.