Tipuri de andrele

Tricotatul este un hobby relaxant și creativ, însă succesul fiecărui proiect depinde de alegerea andrelelor potrivite. Și asta deoarece andrelele influențează dimensiunea ochiurilor și modelul ce se realizează, făcând astfel diferența între un proiect de succes și un eșec.

În cazul în care nu doriți să investiți într-un set de andrele care să includă toate mărimile și formele, trebuie mai întâi să știți ce anume doriți să tricotați. În acest fel jumătate din muncă este ca și făcută.

Tipuri de andrele pentru tricotat

Există patru tipuri de andrele din care puteți alege:

1. Andrele drepte sau cu un singur vârf  – aceste andrele sunt drepte, având un vârf la un capăt și un mic buton la celălalt capăt ce previne alunecarea ochiurilor de pe andrea. Sunt indicate pentru a tricota piese drepte, cum sunt eșarfele, fularele, puloverele.
2. Andrele circulare – sunt prinse la unul dintre capete de către un cablu, lungimea acestuia fiind cuprinsă între 30cm și 150 cm. Sunt indicate atât pentru piesele drept cât și pentru cele rotunde.
3. Andrele duble  – sunt andrele drepte ce au vârfuri la ambele capete și sunt folosite în principal la realizarea tricoturilor circulare cum sunt șosetelor, mânușilor, mânecilor.
4. Acul pentru torsade – este un tip de andrea dublă dar mult mai mic, poate fi drept sau cu o mică buclă la mijloc, fiind folosit pentru a susține ochiurile în realizarea modelul cablat.

Mărimea andrelelor

Odată ce ați ales tipul de andrea dorit, se trece la pasul următor, și anume mărimea acestora, adică diametrul și lungimea.

1. Diametrul – grosimea andrelelor influențează mărimea ochiurilor, iar acestea vor determina rezultatul final al lucrului încheiat. Cu cât andrea este mai mai mică cu atât ochiurile vor fi mai mici și mai îndesate cu puțin spațiu între ele; andrelele cu un diametru mai mare vor produce ochiuri mai largi, cu spații între ele.
Andrelele cu cel mai mic diametru sunt cele de 1.00 mm, cele mai groase fiind de 25 mm.

Mai jos am realizat un tabel cu diametrul andrelelor găsite la noi în țară.

Diametrul andrelelor

1.00 mm 1.25 mm 1.50 mm 1.75 mm
2.00 mm 2.25 mm 2.50 mm 2.75 mm
3.00 mm 3.25 mm 3.50 mm 3.75 mm
4.00 mm 4.50 mm
5.00 mm 5.50 mm
6.00 mm 6.50 mm
7.00 mm 7.50 mm
8.00 mm
9.00 mm
10 mm
11 mm
12 mm 12.75 mm
13 mm
15 mm
20 mm
25 mm

2. Lungimea – andrelelor depinde de proiectul ce doriți să îl realizați; cu cât lucrul este mai mare cu atât lungimea andrelelor trebuie să fie mai mare. Majoritatea andrelelor drepte au lungimea cuprinsă între 25 – 40 cm iar pentru cele circulare lungimea cablului poate varia între 30 și 150 cm.

De obicei atunci când cumpărați bobinele cu fire, pe etichetă este menționată mărimea de andrele recomandată.

Materialul  andrelelor

Andrelele pentru tricotat sunt confecționate dintr-o varietate de materiale precum bambus, metal, plastic și lemn. Alegerea se face în funcție de firul cu care se tricotează și de experiența personală, spre exemplu lâna se lucrează mult mai bine pe andrele de metal deoarece aluneca firul mai ușor.
Cele din plastic sunt ușor de găsit, accesibile și merg la orice tip de material. Andrelele din lemn și bambus nefiind lucioase, sunt bune pentru începători deoarece nu alunecă ochiurile de pe andrea, fiind mai ușor de lucrat.

Spor la împletit!


2 gânduri despre &8222;Tipuri de andrele&8221;

  1. Buna ziua,

    Am descoperit blogul dumneavoastra si sunt absolut fascinata de toate modele si tutoriale pe care le oferiti. Ma intereseaza de unde putem cumpara andrele si fire de tricotat?

    Multumesc,
    Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.